Wat maakt Cornelis Kiliaan bijzonder?

Op deze vraag zijn tal van antwoorden van toepassing. De reden dat personen hem kennen zijn vooral zijn werken. Toch was hij ook een bijzondere persoonlijkheid. Hij werd altijd gezien als een man die er zelf voor gezorgd had dat hij zo ver is gekomen. Doordat hij zijn bekendste werk op zeer late leeftijd pas uitbracht, zeker voor die tijd, heeft hij daar nooit echt de vruchten van kunnen plukken. Hierdoor kreeg hij, toen hij nog leefde, misscCkjP32iVAAA3LJ5hien wel nooit de volle erkenning die hij tot lang na zijn dood wel zou krijgen. Deze was meer dan verdiend.

Op het moment dat zijn werken uitkwamen was men daar overigens wel over te speken. Al was het nog niet heel veel meer dan dat. De goede reacties staan in schril contrast met hoe ongelofelijk belangrijk zijn werk, naar later bleek, was. Het maakt het verhaal van deze man des te interessanter. Wat vooral bleek was dat hij een getalenteerd man was die een ongelofelijke liefde voor zijn vak had. Deze was zo groot dat hij in zijn vrije tijd ook veelal met dezelfde dingen bezig was. Kiliaan was tevens een zeer bekwaam dichter.

De manier waarop Cornelis Kiliaan zijn werk deed was voor die tijd vrij innovatief te noemen. Misschien was het daarom ook wel dat zijn grootste succes pas achteraf bleek. De waarde van zijn werken kon jaren later pas echt goed ingeschat worden, maar werd op het moment dat het uitkwam nog niet voorzien. Hoe hij de taal uitlegde in zijn werken en hoe uitgebreid hij dit deed was op zijn zachts gezegd zeer speciaal. Al deze factoren bij elkaar zorgen er toch voor dat hij in de tegenwoordige tijd als een van de belangrijkste namen gezien wordt als het op de geschiedenis en ontwikkeling van de vaderlandse taal aankomt.