Ruim 400 jaar Cornelis Kiliaan

De tijd gaat snel. Ondertussen is het alweer meer dan 400 jaar geleden dat Cornelis Kiliaan kwam te overlijden. Dit was in het jaar 1607, wat dus in 2007 precies 400 jaar geleden was. Tijdens dit jaar zijn er verschillende eerbetonen geweest. Omdat hij een groots dichter was en een van de grondleggers van de NKilianusederlandse taal kon dit niet onopgemerkt voorbij gaan. Dit is de reden dat er door de Universiteit van en de provincie Antwerpen verschillende evenementen georganiseerd werden rondom dit moment. De provincie Antwerpen was de plek waar Kiliaan een groot deel van zijn leven woonde en tevens kwam te overlijden.

In het laatste kwart van de 19de eeuw was er al op een andere manier een ode gebracht aan de man die zo belangrijk was voor de ontwikkeling van onze taal. Hij kreeg in zijn eigen geboorteplaats Duffel een standbeeld. Dit gebeurde om precies te zijn in 1982. Het standbeeld is een geregistreerd bouwkundig erfgoed en staat in het Muggenbergpark aan de Hondiuslaan.

We springen even terug naar 2007, het jaar dat Cornelis Kiliaan precies 400 jaar geleden overleed. Cornelis Kiliaan werd er zeer groots herdacht door de nog immer trotse inwoners van Duffel. Het blijft uiteraard bijzonder om een inwoner gehad te hebben die zoveel betekend heeft qua cultuur, literatuur en taal. In mei was er een cultuurweekend in Duffel waarbij gelijk het Kiliaanjaar ingeleid werd. Later dat jaar, in september, was er de start van de rondreizende tentoonstelling. Deze begon in de bibliotheek van Duffel en is vervolgens langs nog vele andere bibliotheken getrokken. De focus was niet alleen op Kiliaan zelf, maar tevens op de rest van de geschiedenis van de Nederlandse taal. Als klap op de vuurpijl was er in de stad Antwerpen van november tot januari nog een tentoonstelling met Cornelis Kiliaan als hoofdonderwerp.