Kiliaan: Een echte woordkunstenaar

Dat Cornelis Kiliaan veel meer deed dan alleen maar woordenboeken schrijven is inmiddels wel duidelijk. Hij wordt echt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse taal in het algemeen. Zo was hij bij zijn baan in een grote Antwerpse drukkerij ook proeflezer en deed nog tal van andere dingen. Wat hem eens te meer bijzonder maakt, is dat hij er met zijn werk voor zorgde dat er iets gemaakt werd waar men tot eeuwen latebnatsoft.com1461221610031r nog plezier van had. Dit bleek uiteraard later pas en heeft Cornelis Kiliaan helaas zelf nooit geweten.

Uiteindelijk was het in 1599 toen zijn meest fameuze woordenboek verscheen. Het bestond uit maar liefst 40.000 woorden. Bijzonder genoeg bleef dit voor de Nederlandse taal tot nagenoeg twee eeuwen later het meest gebruikte woordenboek onder de bevolking. Dit geeft des te meer aan wat voor een speciale prestatie Kiliaan voor die tijd leverde met zijn werk. Eigenlijk is het daarna nooit meer voorgekomen dat iemand een dergelijk werk wist te maken wat nog voor zo’n lange periode nadat het uitgebracht werd populair bleef om te gebruiken. Dit is dan ook gelijk de reden bij uitstek dat vele mensen Kiliaan zien als een van de (of misschien wel de) belangrijkste man voor de Nederlandse taal.

Lexicografie

Misschien klinkt dit slechts als een duur woord, maar het heeft wel degelijk een betekenis. Kiliaan wordt immers gezien als een van de belangrijkste namen in de geschiedenis van de Nederlandse Lexicografie. Eerst wordt hier uitgelegd wat Lexicografie betekent.

Dit is eigenlijk niet veel meer dan het samenstellen van geschriften als een woordenboek of encyclopedie. Met als belangrijke noot dat in deze werken woorden nader worden omschreven. Zo kan er eventueel uitgebreid uitgelegd worden wat een woord betekent of wordt een woord ook in andere talen uitgelegd. Om het kort maar krachtig te houden, Lexicografie is dus eigenlijk het samenstellen van woordenboeken.