Het prille begin

In de tijd dat Cornelis Kiliaan ter wereld kwam, was alles nog niet zo strak en goed geregeld als dat nu is. Dit gebeurde praktisch net na de middeleeuwen. Het is dan ook niet geheel duidelijk wanneer hij precies geboren is. Er wordt geschat dat dit plaats heeft gevonden tijdens een van of tussen de jaren 15kili001_p0128 en 1530. Wel is zeker dat de plaats waar hij geboren werd het Belgische Duffel was, waar zijn beiden ouders inwoners van waren.

Zijn echte naam was Cornelis van Kiele, waarmee hij ook vaak zijn handtekening plaatste als dat nodig was. Dat dit uiteindelijk Cornelis KIliaan geworden is, heeft ermee te maken dat namen in die tijd vaak verbasterd werden naar een Latijnse variant. Bijzonder genoeg is dat altijd de naam gebleven waarmee hij bekend is geworden, een soort van artiestennaam dus, zonder dat dit de bedoeling was.

Toen Kiliaan rond de 18 jaar oud was ging hij studeren aan de (eveneens Belgische) Universiteit van Leuven. Decennia later zou hij overigens ook nog eens les gaan geven aan dezelfde universiteit. Deze lessen gaf hij in rechten. Hij volgde zelf meerdere studies die vooral met talen te maken hadden zoals Grieks, Hebreeuws en Latijn. Het was ook in deze tijd dat hij net na zijn studie een baan kreeg in een drukkerij die net geopend was en later nog enorm uitbreidde. Zelfs zo veel dat het een van de grootste van Europa werd, maar hierover later meer.

De vader van Cornelis Kiliaan, genaamd Hendrik van Kiele, kwam overigens al voor deze tijd te overlijden, toen Cornelis nog slechts een kind was. Dit terwijl zijn moeder pas een stuk later overleed, in 1564. Het was wel zo dat zijn beide ouders burgers waren die het voor de maatstaven van die tijd goed hadden in Duffel.