Een korte historie van de VooruitGroep

Als je over het plein aan het Zuid in Gent stapt, springt de impressionante gevel van de Vooruit onmiddellijk in het oog. Het concertgebouw en cultureel centrum in het hartje van de stad heeft een lange en fascinerende geschiedenis. Wist je dat Vooruit ooit een Belgisch dagblad was? En dat de Vooruit één van de eerste sociale coöperatieven van het land was? Vandaag is de Vooruit vooral een plek om een leuk optreden of comedy show mee te pikken. De naam van het iconische Gentse gebouw wordt echter ook gebruikt door de VooruitGroep, mensen die zich zorgen maken over het democratische karakter van het huidige politieke klimaat in België.

shutterstock_163329809Oprichting van de coöperatie Vooruit

In de negentiende eeuw waren de werk- en woonomstandigheden van Belgische arbeiders ronduit slecht. Er kwam een socialistische beweging op gang onder leiding van Edward Anseele, die in 1880 aan de basis lag van de oprichting van de coöperatie Vooruit. Dit was de start van de Gentse socialistische beweging. De coöperatie groeide enorm en kocht een feestlokaal in de Sint-Pietersnieuwstraat. Er was een koffiehuis, een toneel/concertzaal en een bibliotheek. De leden kregen gratis brood, medicatie en konden rekenen op een klein pensioen. De Vooruit heeft dus een sterke sociaal-culturele geschiedenis, die ook vandaag door de leden hoog in het vaandel wordt gedragen. Kijk op vooruitgroep.be voor meer informatie.

De missie van de VooruitGroep

De VooruitGroep bestaat uit leden van verschillende strekkingen: academici, kunstenaars en journalisten. Allemaal mensen die zich willen inzetten voor de democratische cultuur in België en Vlaanderen. De groep vindt dat de democratie de laatste jaren in het gedrang is gekomen en dat de verrechtsing van het land, en vooral van Vlaanderen, moet tegengegaan worden. De VooruitGroep wil zo een positieve samenleving opbouwen met democratie als basis en streeft naar een sterkere band tussen Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast is er ook aandacht voor Brussel, een culturele wereldstad die veel talen en culturen rijk is en waar we allemaal trots op kunnen zijn.