De drukkerij van Christoffel Plantijn

Dit bedrijf is onlosmakelijk verbonden met Cornelis Kiliaan. Vanaf het moment dat hij klaar was met studeren aan de Universiteit van Leuven kwam hij hier terecht. Al snel werkte hij zich op en zag de oprichter van de drukkerij, Christoffel Pl892360e368d80887b1cb7cda4f20eb25antijn zelf, het wel in hem zitten. Zodoende werd hij zeer gewaardeerd.

Toen Kiliaan begon met werken bij de drukkerij was deze nog maar net opgericht en dus nog aan het groeien. Dit ging niet beetje bij beetje, maar met reusachtige stappen. Het bedrijf bleef maar groeien tot het op een gegeven moment de allergrootste drukkerij ter wereld werd. Rond deze tijd werkten er een kleine honderd man voor Christoffel Plantijn.

Hij was zelf inmiddels uitgegroeid tot een grootheid in de drukwereld. Hij kwam uit Frankrijk, was geboren in het plaatsje Tours en kwam ongeveer tien jaar voor Kiliaan ter wereld. Hij had al enige ervaring als boekbinder voordat hij zelf begon met zijn drukkerij. Dit deed hij in Antwerpen en dit bleek een goede zet. De Vlaamse plaats was op dat moment een van de belangrijkste handelspunten van heel Europa. Vandaar dat Plantijn het ook voor elkaar kreeg met zijn drukkerij te floreren. Hij stond bekend een goede kring van mensen om zich heen te hebben die het mede mogelijk maakten zo succesvol te zijn.

Werknemers als Cornelis Kiliaan droegen hier natuurlijk eveneens goed aan bij. Zo werd er goed samengewerkt en kon de kundigheid die Kiliaan wat taal betreft bezat prima gebruikt worden door Christoffel Plantijn in zijn drukkerij. Het gevolg hiervan was dat er woordenboeken door de drukkerij werden uitgegeven waar Kiliaan veel aan gewerkt had. Strategisch als Plantijn was, wist hij altijd de beste mensen om zich heen te verzamelen. Hij speelde goed in op de vraag die er naar bepaalde producten was en wist zo zijn bedrijf tot een succesverhaal te maken.